25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Zmysel partnerstva pri využívaní štrukturálnych fondov je otázny

Sieť mimovládnych organizácií "SFteam for sustainable future" zverejnila štúdiu, ktorá analyzuje účasť mimovládnych neziskových organizácií (MVO) na programovaní, riadení a monitoringu využívania fondov EÚ.

Štúdia s názvom Štrukturálne fondy a princíp partnerstva (Structural funds and partnership) ukazuje na základe detailného prieskumu situácie v Bulharsku, Českej republike, Lotyšsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku, že stav účasti verejnosti a osobitne MVO na programovaní, riadení a monitoringu využívania fondov EÚ je horší než Ukázalo sa napríklad, že pri účasti na monitorovaní sú spoločné problémy s personálnymi kapacitami MVO a že zatiaľ čo v niektorých krajinách to riešia možnosťou získania finančnej podpory z prostriedkov technickej asistencie, na Slovensku takáto možnosť neexistuje.

“Bez zmysluplnej účasti všetkých potenciálnych užívateľov aj verejnosti na celom procese využívania štrukturálnych fondov nemôžu tieto financie podporovať udržateľný rozvoj. Napriek tomu, ako sme zistili v našom prieskume, prax často vyzerá úplne inak a úrady si vykladajú partnerstvo po svojom" hovorí Ondřej Marek, riaditeľ českej organizácie Centrum pro komunitní práci Střední Čechy.

"Situácia na Slovensku je taká, že pravidlá partnerstva sa síce formálne dodržiavajú, praktický význam je však minimálny" povedal Roman Havlíček, programový koordinátor Priateľov Zeme-CEPA. "Mimovládne organizácie mali síce možnosť účastniť sa na príprave programových dokumentov, ale nič z ich návrhov k obsahu ani z pripomienok k procesu slovenské úrady neprijali. Nepomohol ani bojkot, ku ktorému siahli ako poslednému prostriedku. Podobne to vyzerá aj s účasťou na práci monitorovacích výborov."

V monitorovacích výboroch pre jednotlivé operačné programy majú prinajmenšom polovicu zástupcov štátne inštitúcie. Jedinou výnimkou je Operačný program Vzdelávanie.

"Pri takomto zložení je takmer nemožné presadiť akékoľvek zásadné návrhy či pripomienky, ktoré nie sú vopred pripravené a schválené štátnymi úradníkmi" dodáva Roman Havlíček.

Závery štúdie boli prezentované na zasadnutí Skupiny 3 Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru v Prahe 13.marca 2009. Štúdia je dostupná na http://www.priateliazeme.sk/cepa/pdf/structural_funds_and_partnership.pdf

Bližšie informácie:
Roman Havlíček, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0908967633
Teodora Dönsz, National Society of Conservationists – Friends of the Earth Hungary, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., office: +36 1 2167297


Web stránka SFteam for Sustainable Future: http://www.sfteam.eu/

Search