05.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Polovica dreva sa do EÚ dovezie nelegálne

EÚ má problém s dovozom stavebného dreva. Takmer polovica z neho sa dostane na trh nelegálnym spôsobom. Nelegálne dovezené drevo sa použilo aj na stavbe budovy Berlaymont, kde sídli Európska Komisia.

"Polovica stavebného dreva, ktoré sa dovezie do EÚ z vysoko rizikových oblastí [vrátane centrálnej Afriky. Amazónie, Ruska a Indonézie] sa [na lodiach] privezie nelegálne", konštatuje správa mimovládnej organizácie Priatelia Zeme. Organizácia odoslala dokument Európskej komisii.

Proti čiernemu obchodovaniu s drevom chce zakročiť Stavros Dimas, komisár pre životné prostredie. Do konca mája 2008 by chcel predstaviť legislatívne návrhy, ktoré by mali stanoviť jasnejšie pravidlá dovozu stavebného dreva.

Nelegálne obchodovanie s drevom je dôležitou otázkou, nakoľko „prispieva k odlesňovaniu, ktoré je ničivé pre oboje, klimatické zmeny a biodiverzitu“, myslí si Dimas. V tomto smere EÚ uzatvorila dobrovoľné dohody s Malajziou, Indonéziou, Kamerunom a Ghanou. Komisár dodal, že o podobných zmluvách sa rokuje aj s inými krajinami.

Dobrovoľné dohody o licenciách pre dovážané drevo boli prvý raz podpísané v roku 2005. Zmluvné strany sa nimi zaviazali preukazovať pôvod dreva a v prípade podozrenia dokazovať, že bolo vyťažené legálnym spôsobom.

Nelegálne dovezené stavebné drevo sa použilo v mnohých projektoch, ktoré spolufinancovala EÚ, upozorňuje správa. Anne van Schaik z organizácie Priatelia Zeme Holandsko sa pýta, aká efektívna je Komisia, ak nebola schopná zabrániť použitiu ilegálne dovozeného dreva pri stavbe vlastnej budovy. Hovorkyňa Komisie, Valérie Rampi, však povedala, že incident spojený so stavbou budovy EK Berlaymont bol ojedinelý prípad a počas konkurzu a samotnej realizácie sa vyžadovalo od všetkých firiem splnenie prísnych podmienok.

Svetový fond prírody WWF nedávno kritizoval členské krajiny, že nedokážu efektívne zakročiť proti nelegálnemu obchodovaniu s drevom. Štúdia, ktorú ochranárska organizácia vydala minulý rok konštatuje, že mnohé štáty nevyvinuli „žiadne reálne kroky“.

Search