05.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Predstavitelia EÚ zlyhali pri dohode o balíku na ochrany klímy

Európski Priatelia Zeme (FoEE) po ukončení Jarného Summitu Európskeho zhromaždenia v Bruseli varujú, že lídri európskych štátov premeškali ďalšiu príležitosť k razantnému kroku na odvrátenie rizík, ktoré so sebou prináša zmena klímy.

Predstavitelia európskych vlád volali po dohode pri príprave balíčka energetických opatrení do konca roka 2008 – bol to krok vpred, ktorý vítali environmentálne skupiny. Podľa nich je dôležité, aby bola príslušná legislatíva schválená ešte pred klimatickými rokovaniami Organizácie Spojených národov v roku 2009. Výsledná podoba opatrení však nie je dostatočne razantná, aby mohla predchádzať zhoršujúcim sa účinkom klimatických zmien, tvrdia FoEE. Na to je potrebné, aby EÚ bezpodmienečne zvýšila svoje ciele pre obmedzenie emisií z 20% na najmenej 30% v rámci EÚ do roku 2020 a aby na úrovni národných vlád, ako aj na celoeurópskej úrovni, legislatívne garantovala ich trvalé znižovanie z roka na rok tak, aby boli definované ciele reálne a splniteľné.

“EÚ musí dokázať, že je pripravená podieľať sa na riešení súvisiacich s klimatickými zmenami, a to ešte pred rozhodujúcimi rokovaniami na budúci rok v Kodani,” hovorí Sonja Meister, koordinátorka FoEE pre energiu a klímu. “Európski lídri práve premeškali historickú šancu podporiť bezpodmienečný cieľ znížiť emisie o najmenej 30% do roku 2020 a ostať svetovým lídrom v boji proti klimatickým zmenám.”

FoEE sú presvedčení, že návrhy EÚ na znižovanie emisií do roku 2020 neposkytujú dostatočné záruky, že v tejto oblasti EÚ splní svoje vlastné ciele. Rozhodnutie, ktorého cieľom je zníženie emisií mimo rámca schémy na obchodovanie s emisiami (ETS), je obzvlášť nedostatočné čo sa týka jeho vynútiteľnosti a dodržiavania, tvrdia FoEE. Ich kampaň Big Ask (Veľká požiadavka) spustená minulý mesiac v Bruseli a v 17 európskych krajinách vyzýva národné vlády a predstaviteľov EÚ, aby prijali právne záväzky na každoročné znižovanie emisií. Tie jediné sú podľa FoEE cestou, ako udržať trend znižovania emisií.

“Iba vynútiteľné krátkodobé ciele budú nútiť politikov EÚ reálne znižovať emisie, a preto EÚ potrebuje každoročne preukázateľne redukovať emisie. Bez rýchlej dohody o vynútiteľnom mechanizme, ktorý zabezpečí, že všetky členské štáty splnia stanovené ciele, Európe hrozí, že nedodrží vlastné medzinárodné záväzky,” hovorí Sonja Meister.

FoEE privítali podporu Európskej Rady pre 20% nárast využívania obnoviteľných zdrojov, ale kritizujú jej zlyhanie pri podpore záväzku k 20% energetickej účinnosti. FoEE obviňujú EÚ zo zanedbávania najväčšieho potencionálneho zdroja na znižovanie emisií v Európe – obnoviteľných zdrojov. Táto nevšímavosť je o to tažšie pochopiteľná, že dokonca podľa údajov samotnej EÚ je tento cieľ dosiahnuteľný pri nulových nákladoch.

FoEE si zachováva mimoriadne kritický postoj aj k podpore biopalív. Lídri EÚ by mali znížiť navrhnutý 10% povinný limit, pokiaľ vedecké dôkazy a medzinárodný záujem nepreukážu, že biopalivá nie sú iba pseudoriešením klimatických zmien.


Bližšie informácie:
Roman Havlíček, programový koordinátor, Priatelia Zeme – CEPA, Tel.: 0908 967 633, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search