19.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Propagandistická konferencia o privatizácii vodárenských služieb

V dňoch 4. - 6.5.2003 sa Bratislave konala konferencia "European Water Market". Konferencia bola sponzorovaná súkromnými vodárenskými nadnárodnými spoločnosťami a záštitu nad jej usporiadaním prevzal minister hospodárstva Róbert Nemcsics. Táto konferencia jednostranne informovala o možnostiach, ktoré stoja pred slovenskými regionálnymi vodárenskými spoločnosťami. Zaoberala sa predovšetkým privatizáciou vodárenských služieb a nebol na nej dostatočný priestor na diskusiu o spôsoboch zabezpečenia prevádzky vodárenských spoločností verejným sektorom, a to napriek tomu, že 80 % populácie v rozvinutých priemyselných krajinách je zásobovaných verejne prevádzkovanými podnikmi vodární.

Privatizácia vodárenských služieb doteraz spôsobila značné problémy v Strednej a Východnej Európe. Hlavnými aktérmi pritom boli práve spoločnosti, ktoré konferenciu sponzorovali a ktorých predstavitelia na konferencii vystúpili s referátmi.

Jedným z príkladov problémov spôsobených privatizáciou je nevýhodná zmluva, ktorú uzavrela spoločnosť Trenčianske vodárne a kanalizácie a.s. (TVK), ktorej vlastníkmi sú samosprávy okresu Trenčín a Nové Mesto nad Váhom, s Trenčianskou vodohospodárskou spoločnosťou a.s., kde je majoritným vlastníkom nadnárodná firma ONDEO. Zatiaľ čo pred privatizáciou bol Trenčiansky závod Západoslovenských vodární a kanalizácií každoročne ziskový 30 - 40 mil. Sk, v dôsledku nevýhodnej zmluvy vzniká samosprávnej spoločnosti TVK po privatizácii každoročná strata 5 mil. Sk. Firma ONDEO figuruje aj medzi sponzormi konferencie "European Water Market".

Patronát ministerstva hospodárstva nad touto konferenciou, ktorá jasne propagovala privatizáciu vodárenských služieb je v rozpore s pozíciou, ktorú zaujala vláda odovzdaním majetku vodárenských spoločností a tomu odpovedajúcich právomocí do rúk samospráv. Namiesto toho, aby štátne orgány zabezpečili samosprávam priaznivé podmienky pre zabezpečovanie vodárenských služieb, členovia vlády aktívne podporujú ich privatizáciu. Na konferencii mala zastúpenie aj Európska komisia, ktorá by sa však od propagácie privatizácie mala dištancovať, pretože podľa zmluvy o Európskych spoločenstvách musí byť Európska komisia k privátnemu alebo verejnému prevádzkovaniu služieb absolútne neutrálna.


Bližšie informácie:
Ing. Roman Havlíček, tel/fax: 048 4193324, e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Ďalšie informácie sú obsiahnuté v dokumentoch publikovaných Public Services International Research Unit:
Water privatisation and restructuring in Central and Eastern Europe and NIS countries, 2002 Apríl 2003, http://www.psiru.org/reports/2003-03-W-CEENIS.doc
The EC’s Guide to Successful Public-Private Partnerships - a critique, Apríl 2003, http://www.psiru.org/reports/EC-PPPs-crit.doc
Water multinationals - no longer business as usual, Marec 2003, http://www.psiru.org/reports/2003-03-W-MNCs.doc
International Solidarity in Water - Public-Public Partnerships in North-East Europe, Marec 2003, http://www.psiru.org/reports/2003-03-W-NEeurope.doc


Public Services International (PSI) je celosvetová konfederácia odborov vo verejných službách, ktorá zastupuje 20 miliónov zamestnancov (www.world-psi.org)

Bližšie informácie: Alan Leather (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel: +33 (0)4 50401150); David Boys (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel: +33 4 50 40 11 65); PSI Stredná Európa: Josef Krejbych (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.)


European Federation of Public Service Unions (EPSU) je Európska konfederácia, ktorej členmi je viac ako 180 odborových združení vo verejných službách po celej Európe (www.epsu.org)

Bližšie informácie: Jan Willem Goudriaan (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel: +32 2 250 10 90)


Public Services International Research Unit (PSIRU) je výskumné pracovisko pri University of Greenwich, v Londýne (www.psiru.org)

Bližšie informácie: David hall (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel: +44-(0)208-331-9933)

Search