05.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Dezinformácie v diskusii o návrhu zákona o obchodných reťazcoch pokračujú

Podobne ako v prípadoch iných dôležitých legislatívnych návrhov, aj diskusia o predloženom návrhu zákona o obchodných reťazcoch nabrala zaujímavý kurz. Niektoré médiá sa snažia vykresľovať túto iniciatívu ako iniciatívu SDĽ, zamlčujúc pritom skutočnosť, že poslanci, ktorí oficiálne predložili tento návrh zákona, nie sú len z klubov SDĽ, ale aj SDKÚ a SOP. Z hľadiska odporcov ochrany domácich výrobcov je to dobrý politický ťah, ktorý udržiava priaznivcov neregulovaného trhu vo vare aj v čase s relatívne menšou hustotou výraznejších škandálov, o čom svedčí aj internetová diskusia denníka SME. V jednom vreci s SDĽ sa tak zrazu ocitli aj mnohé mimovládne organizácie, ktoré volajú po dôslednej úprave pravidiel pôsobenia obchodných reťazcov na Slovensku s cieľom zamedziť zneužívaniu ich ekonomickej sily voči domácim dodávateľom.

Tí predstavitelia pravice i ľavice, ktorých zatiaľ viac alebo menej zaslúžene sprevádza povesť serióznych politikov, by sa však mohli zhodnúť na tom, že účelové dezinformácie by sa nemali stať súčasťou arzenálu ich politických metód a nástrojov, a to ani v procese tvorby tých zákonov, na ktoré majú diametrálne odlišný názor.

To isté by mohlo platiť aj o médiách, ktoré minulý týždeň uverejnili varovanie Františka Šebeja, predsedu výboru pre európsku integráciu, podľa ktorého kvôli predloženému návrhu zákona o obchodných reťazcoch „môže únia s nami znovu otvoriť už uzavretú kapitolu o hospodárskej súťaži“. Pán Šebej je z titulu svojej funkcie nepochybne prvým z ústavných činiteľov, ktorý by mal vedieť, že Slovensko zatiaľ kapitolu o hospodárskej súťaži neuzavrelo. Nie však kvôli návrhu zákona o obchodných reťazcoch, ale vďaka nekompatibilite už dnes platných zákonov (najmä ustanoveniam zákona o daniach z príjmov, za ktoré pán Šebej hlasoval) a praxe v poskytovaní daňových úľav zahraničným spoločnostiam s pravidlami hospodárskej súťaže platnými v EÚ. Ak pán Šebej slovenskú verejnosť v tomto zmysle „nevaroval“ a jeho výroky skomolila redakcia, mal by požiadať jej vydavateľa o tlačovú opravu. Ak z jeho úst takéto varovanie vyšlo, mal by buď prenechať svoju funkciu lepšie informovaným alebo priznať svoj omyl a ďalších sa do volieb vyvarovať.

Tá istá redakcia ďalej uviedla, že „má k dispozícii aj kópiu dokumentu, kde na podobné riziko upozornila už pred mesiacom i slovenská misia pri európskom spoločenstve v Bruseli“. Podľa redakcie mala misia faxom adresovať na Úrad vlády a ďalšie inštitúcie aj upozornenie, že Európska komisia (EK) „absolútne nesúhlasí s prístupom predkladateľov“ zákona. CEPA má k dispozícii spomínanú faxovú správu a z nej jasne vyplýva, že EK má na mysli jedno konkrétne ustanovenie v návrhu zákona, nie zákon ako celok. Jej zástupcom to potvrdila aj riaditeľka odboru obchodu a služieb na Ministerstve hospodárstva.

Na predložený zákon o obchodných reťazcoch môžu byť a vždy aj budú rôzne názory. Rozhodovať by sa ale malo na základe neskreslených a dobre podložených argumentov, nie fikcií a ideologických predsudkov.


Bližšie informácie:
Juraj Zamkovský, Tel/fax: 048-4193324, E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search