05.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Otázniky nad kvalitou poskytovania štátnej pomoci ostávajú, tvrdí CEPA

Vláda Slovenskej republiky má na svojej 218. schôdzi 9. mája 2002 prerokovať aj tzv. regionálnu mapu, ktorá už predtým bola schválená Európskou komisiou (EK). Súčasťou predloženého materiálu je okrem regionálnej mapy aj predkladacia správa a komentár, ktorý by mal obsahovať rozvojové zámery pre jednotlivé regióny Slovenska.

Regionálna mapa je v podstate ohraničením tokov štátnej pomoci do jednotlivých regiónov na základe modelu, ktorý stanovila EK. Bola vypracovaná na základe jednoduchých štatistických údajov a preto z technického hľadiska nepredstavuje problém.

Dôležité však bude, ako sa štátna pomoc využije pre sociálno-ekonomický rozvoj jednotlivých regiónov tak, aby bola účelná, efektívna, aby rešpektovala požiadavky udržateľného rozvoja a verejný záujem. Práve tu podľa Juraja Zamkovského, výkonného riaditeľa Centra pre podporu miestneho aktivizmu (CEPA) problém začína. Úrad pre štátnu pomoc (ÚŠP), ktorý regionálnu mapu vypracoval, k nej priložil aj materiál s názvom Rozvojové zámery jednotlivých regiónov SR podľa ich členenia NUTS2. Logickým cieľom takéhoto materiálu by bolo načrtnúť prioritné oblasti v regiónoch, do ktorých by štátna pomoc mala smerovať tak, aby prispela k riešeniu najzákladnejších problémov, ktoré dnes Slovensko trápia: nezamestnanosti a dramatickému prehlbovaniu rozdielov medzi jeho regiónmi. „Časť materiálu ÚŠP o rozvojových zámeroch – napriek názvu – však takýto náčrt úplne postráda a redukuje sa na veľmi skreslený opis niektorých regionálnych problémov. To znamená, že nejde o rozvojové zámery, ale iba o zjednodušené a neúplné konštatovanie súčasného stavu,“ konštatuje Zamkovský.

Napríklad o prešovskom kraji sa v materiáli konštatuje vysoká miera nezamestnanosti, nedostatok finančných zdrojov v podnikateľskej sfére, stagnujúce služby, problémy s odbytom výroby a najnižšia priemerná nominálna mzda, ale nenavrhujú sa žiadne cesty k tomu, ako tieto nedostatky prostredníctvom štátnej pomoci riešiť. Dokument o rozvojových zámeroch v predloženej kvalite musí podľa Centra pre podporu miestneho aktivizmu každá zodpovedná vláda vrátiť na zásadné prepracovanie.


Bližšie informácie:
Juraj Zamkovský, Tel/fax: 048-4193 324, E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search