25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Genetické technológie – hrozba alebo nádej?

Dňa 5. novembra sa konal už tretí ročník medzinárodnej konferencie “Genetické technológie – hrozba alebo nádej?”. Konferenciu organizovali mimovládne organizácie Sírius, Priatelia Zeme-Slovensko, Greenpeace Slovensko a Gaia v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR (MŽP). Okrem odborníkov mimovládnych organizácií sa jej zúčastnili aj experti MŽP, rezortných ústavov, univerzít a zástupcovia tlače a verejnosti.

Nosnou témou konferencie bola pripravovaná slovenská legislatíva upravujúca nakladanie s geneticky modifikovanými organizmami (GMO) a jej porovnanie s legislatívou platnou v krajinách EÚ a v Českej republike. Účastníci konferencie sa rozhodli vyzvať poslancov Národnej rady SR, aby pri prijímaní pripravovaného zákona o genetických technológiách a GMO:

  • nepripustili uvoľňovanie GMO s génmi rezistencie na antibiotiká do prostredia;
  • zabezpečili plnohodnotnú účasť verejnosti pri rozhodovaní o povolení narábania s GMO;
  • zabezpečili jasné označovanie potravín obsahujúcich GMO;
  • zabezpečili, aby sa do textu zákona vrátil pôvodný návrh MŽP o zriadení Komisie pre biologickú bezpečnosť a zabezpečili jej primeranú autoritu.

Účastníci konferencie vyjadrili jednoznačnú podporu požiadavke zakotviť princíp predbežnej opatrnosti do uvedeného zákona. Podľa tohto princípu, ak neexistujú dostatočné dôkazy o tom, že daný geneticky modifikovaný organizmus nepredstavuje riziko pre životné prostredie alebo zdravie ľudí, nie je možné narábanie s takýmto organizmom povoliť.

Search