27.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme o pozastavení finančnej pomoci EÚ Slovensku

Priatelia Zeme Slovensko vítajú rozhodnutie Európskej komisie zmraziť pomoc Slovensku ako začiatok ozdravného procesu, ktorý by mal viesť k transparentnosti a obmedzeniu príležitostí na korupciu pri využívaní predvstupových a po vstupe Slovenska do EÚ aj štrukturálnych fondov Únie.

Súčasne považujeme za krajne nezodpovedné snahy zodpovedných politikov celú záležitosť bagatelizovať a robiť z nej takpovediac rutinnú záležitosť. Podľa našich poznatkov ide o precedens v rámci celej EÚ, ktorý svojim významom a možnými dôsledkami presahuje Slovenskú republiku.

Bagatelizovanie vážnej situácie, ku ktorej došlo, môže pre Slovensko priniesť vážne negatívne dôsledky. Naopak, dôsledné medzinárodné vyšetrenie podozrení z rozsiahlej korupcie na Úrade vlády SR pred zrakmi širokej verejnosti a následné systémové kroky, ktoré povedú k transparentnému využívaniu finančnej pomoci EÚ, uplatneniu princípu partnerstva pri finalizácii Národného plánu regionálneho rozvoja a ďalších programových dokumentov ako aj príslušných rád a výborov, môže prispieť k tomu, že Slovensko v budúcnosti bude schopné využívať finančnú pomoc EÚ bez rizika korupcie a podstatne účinnejšie ako doteraz.

K takýmto systémovým opatreniam v demokratických krajinách nevyhnutne patrí aj prevzatie plnej politickej zodpovednosti priamym nadriadeným Rolanda Tótha, t.j. vicepremiérom Pavlom Hamžíkom za doterajší stav, ktorý viedol k zmrazeniu pomoci EÚ. Uvedomujeme si skutočnosť, že súčasná vláda zdedila od svojej predchodkyne časť úradníckeho aparátu a spolu s nimi aj neželané metódy práce, ktoré stelesňujú ľudia typu R. Tótha. Jej zodpovednosť však spočíva práve v tom, že sa nedokázala s týmto dedičstvom vysporiadať, a to ani po množiacich sa podozreniach z rozsiahlej korupcie, ktorá dlhodobo poškodzovala záujmy krajiny.

Search