19.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme žiadajú vyšetrenie zneužívania fondov EÚ na Slovensku

Množiace sa podozrenia z masívneho zneužívania predvstupovej pomoci, ktorú Slovensku poskytuje EÚ, sa v uplynulých dňoch naplno prevalili v korupčný škandál. Podľa denníka Pravda existujú opodstatnené indície, podľa ktorých bývalý riaditeľ odboru zahraničnej pomoci Úradu vlády SR Roland Tóth neoddôvodnene použil až 60 % z približne 3 mld. Sk, ktoré Slovensku poskytla Európska komisia vo forme predvstupovej pomoci. Priatelia Zeme – Slovensko preto vyzývajú EÚ k okamžitej akcii na elimináciu podmienok umožňujúcich bujnenie korupcie.

Niektoré občianske organizácie, ktoré pôsobia na Slovensku, opakovane upozorňovali predstaviteľov vlády SR i Brusel na netransparentný proces prípravy využívania predvstupovej pomoci EÚ. Ich podnety sa týkali napríklad spôsobu, akým sa prípravovali základné strategické dokumenty, napr. sektorové a regionálne operačné plány, ktoré majú slúžiť ako základ pre rozhodovanie o tom, aké oblasti a ktoré projekty budú v budúcnosti podporené z fondov EÚ. Tieto dokumenty sa často tvorili mimoriadne chaoticky a bez jasných pravidiel. Úradníci, ktorí ich prípravu koordinovali, často úplne ignorovali tzv. princíp partnerstva, ktorým EÚ zabezpečuje, aby sa na ich tvorbe spolupodielali aj občianske organizácie, samosprávy a podnikateľské subjekty. ”Výsledkom tohto prístupu je fakt, že tieto dokumenty sú zväčša iba kópiami dávno pripravených vládnych stratégií a jednoduchým sumárom vopred naplánovaných projektov jednotlivých ministerstiev, ktoré sme zdedili po predchádzajúcej nedemokratickej vláde,” tvrdí Juraj Zamkovský, koordinátor Ekonomického programu Priateľov Zeme.

Juraj Mesík, člen Grémia tretieho sektora v banskobystrickom kraji k tomu dodáva: ”Spôsob, akým sa na Slovensku rozhoduje o predvstupovej pomoci, vytvára živnú pôdu pre netransparentnosť a korupciu. Bolo otázkou času, kedy sa indície v tomto smere stanú predmetom oficiálneho vyšetrovania.”

Napriek podnetom občianskych organizácií sa ukázalo, že vláda vo veci podozrení nekonala. Prebudila ju až zásielka závažných materiálov od manželky R. Tótha, ktoré mnohé indície o korupcii potvrdili. Podľa informácií, ktoré prenikli do médií, bol R. Tóth zainteresovaný do viacerých obchodných aktivít napriek tomu, že poberal špeciálny 25-percentný príplatok k platu za to, že sa ako štátny úradník z dôvodu konfliktu záujmov zmluvne zaviazal zdržať sa akejkoľvek súkromnej podnikateľskej činnosti.

Úlohou R. Tótha vo funkcii riaditeľa odboru zahraničnej pomoci Úradu vlády SR bolo garantovať efektivitu a rovnosť šancí pri využívaní pomoci EÚ. Ako sa však ukazuje, R. Tóth je podozrivý z toho, že manipuloval tendre na výber firiem, ktoré mali realizovať schválené projekty. Podľa informácií z médií mal od víťazov tendrov inkasovať nemalé finančné prostriedky. Prípady úplatkárstva sa vyskytovali aj v procesoch prípravy projektov, v ktorých R. Tóth údajne vyžadoval nelegálne platby od domácich i zahraničných expertov, ktorí poskytovali technické služby. Ďalším spôsobom, ktorým mal R. Tóth profitovať zo svojej funkcie, bolo uzatváranie kontraktov na zabezpečenie technickej asistencie (napr. prekladateľských služieb) pre projekty financované z fondov EÚ s firmami jeho priateľov, v ktorých bol tichým spoločníkom alebo čiastočným vlastníkom.

Podľa Juraja Mesíka, ”je iba ťažko si predstaviť, že taká miera korupcie by bola možná bez politického krytia pána Tótha z vyšších miest a bez priaznivého prostredia v Bruseli, ktoré postráda účinné kontrolné mechanizmy na presadzovanie otvorenosti a ochrany pred najrôznejšími formami tak drobnej ako aj rozsiahlej korupcie.” Občianske organizácie sa obávajú, že ak sa tento korupčný systém nepotlačí okamžite a dôsledne, priestor pre skutočnú participatívnu demokraciu na Slovensku sa výrazne obmedzí po jeho vstupe do EÚ, keď do tejto krajiny bude prúdiť až 10-krát viac prostriedkov EÚ.

Priatelia Zeme preto vyzývajú EÚ k razantnej reakcii na vzniknutú situáciu. Podľa nich musí byť akékoľvek podozrenie zo zneužívania finančnej pomoci EÚ dôsledne vyšetrené, skorumpovaní úradníci musia byť potrestaní, ich politicky nadriadení jasne pomenovaní, výsledky vyšetrovania musia byť zverejnené a predovšetkým, musia byť prijaté prísne opatrenia na prevenciu pred podobnými prípadmi v budúcnosti. Berúc do úvahy veľmi slabú úroveň inštitúcií na Slovensku, EÚ musí zabezpečiť úplnú transparentnosť celého procesu predvstupovej pomoci a skutočnú účasť širokej verejnosti na rozhodovaní o nej.

Search