25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Newyorské preteky ku dnu

Na včerajšej konferencii s názvom Inwest Forum Central Europe v New Yorku informovali čelní predstavitelia vlád krajín V4 zástupcov nadnárodných obchodných spoločností, bankárov a diplomatov o svojej pripravenosti poskytovať zahraničným investorom výhodné podmienky pre podnikanie v strednej Európe. Slovenskú vládu na tomto podujatí zastupoval podpredseda vlády Ivan Mikloš.

Inwest Forum iba potvrdilo, že ekonomicky slabšie štáty vedené často iluzórnymi očakávaniami prospechu z priamych zahraničných investícií (PZI) navzájom tvrdo súťažia o to, kto z nich pritiahne viac PZI. Aby v tejto súťaži so seberovnými obstáli, ich vlády ponúkajú zahraničným investorom čoraz masívnejšie dotácie a stále výraznejšie ekonomické a administratívne výhody. Krajiny, ktoré samy urgentne potrebujú pomoc, tak paradoxne dotujú rozvoj tých, ktorí na dotácie nie sú odkázaní. Takáto politika, ktorú v New Yorku v mene Slovenska obhajoval Ivan Mikloš, má však i svoju odvrátenú stranu. Blokuje obrovské verejné zdroje, ktoré vlády postupne ukrajujú z nevýrobných rezortov a z oblastí, ktoré nemajú dostatočné lobistické krytie. Zvýhodňovanie veľkých investorov preto automaticky ide na účet daňových poplatníkov a domácich drobných a stredných podnikateľov.

Podľa Ivana Mikloša Slovensko údajne ponúka pre zahraničných investorov viacero výhod, napríklad lacnú kvalifikovanú pracovnú silu, pričom konštatoval, že vláda pripravuje nový balík zvýhodnení pre zahraničných investorov. Na otázku Priateľov Zeme, či slovenská vláda priebežne vyhodnocuje prínosy a náklady týchto investícií a či má dôkazy o tom, že prínosy PZI vyvážia straty, ktoré vyplývajú zo zvýhodňovania zahraničných investorov, Ivan Mikloš v New Yorku odpovedal, že takéto analýzy sa vo vzťahu k zvýhodneniam nerobia. Pripustil tiež, že jednostranné stimuly môžu deformovať trh, zároveň však vyjadril presvedčenie o nevyhnutnosti PZI a varoval, že ak by stimuly neposkytla naša vláda, investori zakotvia u susedov.

Podľa Priateľov Zeme by zodpovedný vládny činiteľ nemal prezentovať slabiny ekonomiky vlastnej krajiny ako výhody a príležitosti k vyšším ziskom súkromných spoločností. Okrem toho, každé rozhodnutie o poskytnutí finančného i nefinančného zvýhodnenia ktorejkoľvek firme by malo byť podložené jasnými argumentami o spoločenskom prínose takéhoto opatrenia a vláda by mala dbať o to, aby sa všetky očakávané prínosy aj naplnili. “V opačnom prípade sme od socializmu príliš nepokročili. Dotácie štátnym podnikom sme iba nahradili dotáciami súkromným firmám,” komentoval prípad Juraj Zamkovský, koordinátor ekonomického programu Priateľov Zeme.

Search