26.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Odmietanie diskusie o ekologických dopadoch výstavby mosta

Bratislavčania, ktorí budú postihnutí pripravovanou výstavbou nového mostu cez Dunaj, trvajú na predložení štúdií o jeho predpokladaných účinkoch na životné prostredie. Štúdie, ktoré nechala vypracovať Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), ostávajú stále utajené.

Medzitým iná banka – Európska investičná banka (EIB) – schválila úver pre tento projekt vo výške 1,8 mld. Sk, a to bez dôkladného posúdenia environmentálnych dopadov. EBOR ani EIB vytrvalo odmietajú podstúpiť bežný proces posudzovania vplyvov projektu na životné prostredie, ktorého súčasťou by boli aj verejné diskusie.

EBOR naviac odmietla požiadavky dotknutých obyvateľov na zverejnenie vypracovanej environmentálnej analýzy. To je v rozpore s jej vlastnou smernicou, podľa ktorej má banka sprístupniť takýto dokument prostredníctvom svojej internetovej stránky. Po tom, čo občianske organizácie začali vyvíjať tlak na EBOR s cieľom získať túto analýzu, vláda SR a vedenie mesta Bratislava prehodnotili svoj záujem o účasť tejto banky na financovaní plánovanej výstavby mostu. Týmto krokom však iba posilnili obavy z možných vážnych negatívnych dopadov celého projektu a nepriamo priznali, že vláda i magistrát Bratislavy by takéto informácie neradi zverejňovali.

Predstaviteľ Sekcie environmentálneho posudzovania EBOR už potvrdil, že banka sa na projekte nebude ďalej podieľať. Tento postoj však môže kedykoľvek zmeniť, ak sa vláda SR rozhodne banku znovu požiadať o poskytnutie úveru.

EBOR i EIB tak naďalej utekajú od serióznej polemiky o potenciálnych vplyvoch plánovaného mosta. EIB schválila pôžičku už v decembri, čím podľa podľa oponentov projektu iba potvrdila povesť absolútneho ignoranta neželaných dopadov svojich projektov na prostredie i spoločnosť.

Iný postoj však majú obyvatelia Bratislavy a viaceré občianske organizácie na Slovensku. Ich výhrady sa týkajú najmä likvidácie 6500 stromov, zvýšenia hladiny hluku, zdraviu škodlivých splodín a nárastu dopravného ruchu v hlavnom meste. Doteraz však ostali bez primeranej odpovede.

V prvej polovici februára obyvatelia mestskej časti Ružinov zorganizovali petíciu adresovanú mestskému úradu, v ktorej požadujú riadny proces posudzovania vplyvov tohto projektu na životné prostredie včítane verejných diskusií. Okrem toho, 25 občianskych organizácií z celého Slovenska sa s obdobnou požiadavkou obrátili na vedenia EIB i EBOR.

Search