26.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Občianske organizácie prijali schválenie CAS Svetovou bankou na rozdiel od vlády rezervovane

Schválenie Stratégie pomoci krajine (Country Assistance Strategy – CAS) pre Slovensko potvrdzuje ignorantský postoj Svetovej banky voči požiadavkám občianskej verejnosti na Slovensku. V konečnej verzii tohto dokumentu nie sú zahrnuté odporúčania a požiadavky, ktoré voči jeho návrhu vzniesli viaceré mimovládne organizácie (MVO) na Slovensku, a to aj napriek skutočnosti, že Svetová banka v reakcii na silnejúci medzinárodný tlak deklaruje záujem o zapájanie verejnosti do svojich rozhodovacích procesov.

Ešte pred rokom predložilo 10 MVO Svetovej banke rozsiahly materiál odporúčaní a podnetov vo vzťahu k cieľom, zámerom a projektom pripravovaného CAS. Návrh CAS, ktorý bol publikovaný koncom septembra 2000, však žiadne z odporúčaní MVO nezohľadnil. Svetová banka sa s iniciatívou občanov vysporiadala svojsky – k pracovnej verzii CAS doplnila jednostranovú prílohu s informáciou o podnetoch MVO, ktoré však na samotný dokument nemali žiadny vplyv.

Centrum pre podporu miestneho aktivizmu (CPMA), člen medzinárodnej organizácie Priatelia Zeme Slovensko a CEE Bankwatch Network, v reakcii na publikovaný návrh CAS vydalo v októbri 2000 stanovisko, v ktorom zdôraznilo svoje požiadavky a pripomienky občianskej verejnosti. Stanovisko upozorňuje na problémové oblasti CAS, najmä v kapitolách o chudobe, ekonomickom rozvoji, privatizácii, štrukturálnej reforme, korupcii, reforme sociálneho sektoru a životnom prostredí. CPMA tiež kritizovalo prístup Svetovej banky k verejným konzultáciám: “Rétorické cvičenia zdôrazňujúce otvorenosť a demokratické prostredie v procese tvorby stratégií Svetovej banky ostali len v rovine prázdnych deklarácií.”

Kľúčovou operáciou v rámci CAS je úver na reštrukturalizáciu podnikového a finančného sektoru (tzv. EFSAL). Jeho účelom je poskytnutie 300 miliónov USD na rekapitalizáciu štátnych bánk pred ich privatizáciou. CPMA má vážne pochybnosti o reálnom úžitku Slovenska z takejto operácie a je pripravené celý proces podrobne monitorovať.

“Svetová banka ostala počas prípravy CAS hluchá voči návrhom MVO. Nevyužila konzultácie s verejnosťou, počas ktorých mohla získať cenné podnety k tvorbe CAS. Naopak, opakovane zdôrazňovala potrebu účasti občanov až v následných fázach, teda pri implementácii naplánovaných projektov. Teraz sme zvedaví, do akej miery umožní MVO sledovať ich realizáciu, keď ich už úplne odstavila od ich tvorby”, komentoval situáciu Juraj Zamkovský, výkonný riaditeľ CPMA.

Search