24.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Daňové prázdniny pre zahraničných investorov budú aj naďalej deformovať ekonomické prostredie na Slovensku

V utorok 5.12.2000 schválila NR SR novelu zákona o daniach z príjmov. Niektorí ekonomickí žurnalisti komentovali schválenú verziu novely spôsobom, akoby sa parlamentu podarilo zabrániť tomu, aby zahraniční investori mohli žiadať desaťročné daňové prázdniny.

Predĺženie daňových prázdnin pre zahraničných investorov z terajších piatich rokov na desať však vôbec nebolo obsahom vládneho návrhu. Hlavným zmyslom tejto novely bolo zvýšenie počtu spoločností so zahraničnou účasťou, ktoré môžu žiadať daňové prázdniny a iné daňové úľavy. Zmeny, ktoré vo vládnom návrhu zákona urobila NR SR, boli len kozmetickými úpravami, ktoré nezrovnoprávnia domácich a zahraničných podnikateľov, ako sa pre médiá vyjadrila ministerka financií Brigita Schmögnerová. Dôsledkom schválených zmien v daňovej legislatíve bude naopak ešte väčšie zvýhodnenie zahraničných investorov v porovnaní s domácimi podnikateľmi a ďalšia deformácia ekonomického prostredia.

Slovensko bolo v tejto súvislosti už v minulosti kritizované zo strany Medzinárodného menového fondu. Jeho posledná misia odporúčala vláde odstrániť daňové prázdniny pre zahraničných investorov. Toto nesystémové opatrenie nie je prijateľné ani pre Európsku úniu. V samotnej dôvodovej správe k schválenému návrhu zákona sa konštatuje, že po vstupe do Európskej únie nebude možné uplatňovať takéto výnimky zo všeobecných princípov zdaňovania. V tejto súvislosti je zaujímavé aj vyjadrenie pracovníkov ministerstva hospodárstva, podľa ktorých OECD, ktorej členom sa Slovensko oficiálne stane 14. decembra tohto roku, odporúča zahraničným investorom nevyžadovať od štátnych orgánov daňové úľavy.

Slovenská pobočka medzinárodnej organizácie Priatelia Zeme žiada vládu, aby priebežne vyhodnocovala prínosy masívneho zvýhodňovania zahraničných investorov pre Slovensko a svoje správy zverejňovala. “Zatiaľ sme nútení konštatovať, že svojimi opatreniami vláda vytvára iba nové kategórie štátnych subvencií a dobrovoľne sa oberá o možné príjmy v čase, keď súčasne zúfalo hľadá spôsoby, ako obmedziť verejné výdavky na jednej strane a ako na strane druhej naplniť štátnu kasu,” tvrdí predstaviteľ Priateľov Zeme ing. Roman Havlíček.

Search