28.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Medzinárodné banky by mali zastaviť netransparentné pôžičky v strednej a východnej Európe

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), Európska investičná banka (EIB) a Svetová banka v stredu oznámili, že v rámci Spoločného akčného plánu investovali v roku 2010 v strednej a východnej Európe obrovské finančné prostriedky na podporu reálnej ekonomiky v regióne. Sieť mimovládných organizácií CEE Bankwatch Network a Priatelia Zeme-CEPA vyzývajú banky, aby svoje tvrdenia o podpore "reálnej ekonomiky" dokázali. Veľkú časť protikrízových pôžičiek a pôžičiek na podporu podnikania v týchto krajinách sprostredkúvajú súkromné banky a investičné fondy, ktoré nezverejňujú informácie o tom, kam tieto peniaze smerujú.

Výkonný riaditeľ CEE Bankwatch Network Mark Fodor hovorí: "Pôžičky v celkovej výške 27 miliárd EUR, ktoré sa verejné banky zaviazali poskytnúť v regióne strednej a východnej Európy vyznievajú najmä v súčasnej atmosfére výdavkových škrtov pôsobivo. Menej pôsobivé je, že najmenej štvrtinu týchto peňazí budú distribuovať súkromné banky, takže verejnosť nemá šancu dozvedieť sa o ďalšom smerovaní tejto obrovskej sumy peňazí."

Napriek tomu, že medzinárodné banky EIB, EBOR a Svetová banka operujú s verejnými peniazmi, v prípade sprostredkovaných pôžičiek nie sú povinné poskytovať informácie o konečných prijímateľoch. Navyše delegujú väčšinu povinností a právomocí vrátane výberu prijímateľov a posudzovania environmentálnych a sociálnych rizík na súkromne banky.

Národná koordinátorka CEE Bankwatch na Slovensku Irena Jenčová vysvetľuje: "Vieme, že intervencie medzinárodných finančných inštitúcií podporili stabilitu bankového sektora v strednej a východnej Európe, no dôsledky sprostredkovaných pôžičiek na reálnu ekonomiku týchto krajín ostávajú skryté. Európska investičná banka poskytla v rokoch 2009 a 2010 slovenským komerčným bankám viac než 437 miliónov EUR určených prevažne na pôžičky malým a stredným podnikom. Keďže súkromné bEuanky neuvádzajú, kam tieto verejné prostriedky smerujú, vytvára sa tak čierna diera priamo v srdci medzinárodných rozvojových financií."

Svetová banka nedávno zverejnila informáciu, že od vypuknutia krízy v roku 2008 vzrástol počet nezamestnaných ľudí v strednej a východnej Európe približne o 3 milióny. Počet ľudí žijúcich v chudobe alebo bezprostredne ohrozených chudobou bude v roku 2010 pravdepodobne o 30 miliónov vyšší v porovnaní z predkrízovými očakávaniami. Verejné banky by mali svojimi pôžičkami pomôcť tieto rozdiely vyrovnávať.

"Zvýšenie transparentnosti by prinieslo prinajmenšom možnosť posúdiť, či súkromné banky nasmerovali tieto prostriedky do sektorov, ktoré to najviac potrebujú. Ak by banky naozaj výrazne posilnili opatrenia na zaistenie transparentnosti sprostredkovaných pôžičiek, mohli by v regióne dosahovať podstatne lepšie výsledky pre firmy, ľudí aj životné prostredie," dodáva Irena Jenčová.


Bližšie informácie:
Irena Jenčová, národná koordinátorka CEE Bankwatch Network na Slovensku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0904 842 507

Poznámky:

1. Vyhlásenie verejných bánk o rozšírení pôžičkového portfólia v strednej a východnej Európe
2. Medzinárodná verzia tlačovej správy
3. Priatelia Zeme-CEPA sú občianske združenie, ktorého poslaním je chrániť prírodu a krajinu, presadzovať sociálnu a ekonomickú spravodlivosť, podporovať vyvážený rozvoj regiónov a posilňovať účasť občanov na rozhodovaní o veciach verejného záujmu. Priatelia Zeme-CEPA pôsobia na miestnej, regionálnej, národnej i medzinárodnej úrovni. Vyhľadávajú, podporujú a aktivizujú občanov a ich skupiny, rozvíjajú zručností a schopností svojich členov, pomáhajú vidieckym samosprávam pripravovať a realizovať projekty, ktoré podporujú trvalo udržateľný rozvoj a vyvíjajú osvetovú, publikačnú, konzultačnú, informačnú a vzdelávaciu činnosť. Organizácia sídli na Ponickej Hute a má pobočky v Banskej Bystrici a v Bratislave.
4. CEE Bankwatch Network je sieť mimovládnych organizácií zo strednej a východnej Európy, ktoré dlhodobo monitorujú environmentálne a sociálne vplyvy medzinárodných rozvojových financií. Členmi siete sú Priatelia Zeme-CEPA.

Search