20.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

DÔSLEDKY FINANČNEJ KRÍZY NA LESY

...Pod tlakom MMF indonézska vláda zmiernila zákaz vývozu surového dreva a radikálne znížila daň z exportu guľatiny z 200% na 30%. „Krajina súčasne plánuje do konca roka rozšíriť pôdu plantáží z 2,4 miliónov na 3,9 miliónov hektárov, čo si vyžiada veľkoplošné odlesňovanie“.


Keď Indonéziu zasiahla finančná kríza, priemyselné znečistenie sa zvýšilo o 15 %, zatiaľ čo priemyselná produkcia poklesla o 18 %.[1] Podľa odhadu Medzinárodného menového fondu (MMF) v dôsledku finančnej krízy sa ďalších 20 % obyvateľstva v Indonézii a 12 % v Južnej Kórei a Thajsku ocitne v kategórii chudoby.[2] Kríza tak môže zapríčiniť viac ako 50 miliónový prírastok oficiálne registrovaných chudobných ľudí, čo je takmer desaťnásobok počtu všetkých obyvateľov Slovenska. Kríza postihla Rusko, Brazíliu a Indonéziu (prvú, tretiu a piatu najväčšiu krajinu podľa rozlohy), ktoré sú na čele krajín s najväčším podielom nedotknutých lesov, pričom spolu tvoria 47% všetkých primárnych lesov na svete:[3] · Finančný krach bol v Rusku tak prudký, že ruská vláda uvažuje o mohutnom výrube sibírskych pralesov, aby do štátnej pokladnice pribudla hotovosť. Doteraz sa sibírske lesy považovali za príliš vzdialené na to, aby sa dali komerčne využiť na export.[4] · S cieľom naplniť fiškálne požiadavky stanovené MMF brazílska vláda znížila rozpočet na environmentálne programy o dve tretiny.[5] Z tohto dôvodu brazílskemu ministerstvu životného prostredia chýbajú prostriedky nevyhnutné na ochranu prírodného bohatstva krajiny, vrátane amazonských dažďových pralesov.[6] · Pod tlakom MMF indonézska vláda zmiernila zákaz vývozu surového dreva a radikálne znížila daň z exportu guľatiny z 200% na 30%. “Krajina súčasne plánuje do konca roka rozšíriť pôdu plantáží z 2,4 miliónov na 3,9 miliónov hektárov, čo si vyžiada veľkoplošné odlesňovanie”.[7] Pripravené z materiálu FoE-US “Face the Facts: How the Global Economy Harms People and the Environment”. Preklad: Mária Kadrliaková, 1998.

Poznámky: [1] Shakeb Afsah: Impact of Financial Crisis on Industrial Growth and Environmental Performance in Indonesia (Dopad finančnej krízy na priemyselný rast a stav životného prostredia), US-Asia Environmental Partnership, júl 1998. [2] MMF, World Economic Outlook (Prehľad svetovej ekonomiky), október 1998. [3] World Resource Institute: The Last Frontier Forests. Ecosystems & Economies on the Edge (Posledné nedotknuté lesy: Ekosystémy a ekonomiky na okraji), 1997. World Resource Institute definuje nedotknuté lesy ako “veľké, ekologicky nedotknuté a pomerne neporušené prirodzené lesy”. [4] Mimovládna organizácia Vladivostok: Preparing for the Landing of Chinese Lumberjacks (Príprava na príliv čínskych drevorubačov), 26. februára 1999. [5] Diana Jean Schemo: Brazil Slashes Money for Project Aimed at Protecting Amazon (Brazília obmedzuje financie určené na ochranu Amazónie), New York Times, 1. januára 1999. [6] Roberto Smeraldi, Friends of the Earth – Italy, program Amazónia. [7] Bruce Gilley: Sticker Shock, Far Eastern Economic Review, 14. januára 1999.

 

Search