26.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

LIST VÝKONNÝM RIADITEĽOM EBRD

Týmto listom občianske organizácie z krajín strednej a východnej Európy vyjadrujú svoju nespokojnosť s informačnou politikou Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR), ktorá bola schválená v roku 2000. Informačná politika v jej súčasnej podobe negarantuje prístup k environmentálnym dokumentom v štátnych jazykoch jednotlivých krajín. Organizácie žiadajú bezodkladné zmeny informačnej politiky, ktorá sa týka zverejňovania správ o hodnotení vplyvov na životné prostredie (EIA).


Vážení výkonní riaditelia,

týmto listom chceme vyjadriť svoju nespokojnosť s informačnou politikou Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR), ktorá bola schválená minulý rok. Informačná politika v jej súčasnej podobe negarantuje prístup k environmentálnym dokumentom v štátnych jazykoch jednotlivých krajín. Vieme, že informačná politika sa bude priebežne hodnotiť a každoročne vám bude predkladaná správa o jej uplatňovaní. Žiadame vás však, aby ste bezodkladne uskutočnili zmeny v časti 3 (ii) informačnej politiky, ktorá sa týka zverejňovania správ o hodnotení vplyvov na životné prostredie (EIA). Súčasná úprava informačnej politiky ukladá povinnosť zverejniť v štátnom jazyku krajiny, v ktorej sa EIA vykonáva, len zhrnutie správy, nie však celú dokumentáciu. To je v rozpore s duchom Aarhuskej konvencie, s environmentálnou politikou EBOR, ako aj so zvyklosťami väčšiny členských štátov EBOR. Je to však aj v rozpore so zdravým rozumom. Nezverejnenie EIA v štátnom jazyku príslušnej krajiny blokuje efektívne verejné konzultácie. Ak miestni dotknutí obyvatelia nerozumejú dokumentácii EIA v cudzom jazyku, takéto konzultácie strácajú zmysel. Sme presvedčení, že treba zverejňovať kompletnú dokumentáciu EIA, a to aj prostredníctvom Internetu. Riešilo by to problém, s ktorým sa stretávajú odborníci, ktorí majú záujem preštudovať si túto dokumentáciu, avšak investori a sponzori projektu im kópie EIA neposkytujú. Zistili sme, že sa to stáva veľmi často. Tiež nevidíme žiadny dôvod pre to, aby bolo pripomienkovacie obdobie rozdielne pre projekty vo verejnom a v súkromnom sektore. Verejnosť má právo v oboch prípadoch zúčastňovať sa na rovnakom procese. Veríme, že čo najrýchlejšie prehodnotíte informačnú politiku EBOR a odstránite vyššie spomínané nedostatky.

S úctou,

(Tento list v slovenčine bude zaslaný výkonným riaditeľom EBRD s nasledujúcim upozornením: “We understand that you may have trouble reading this letter as it is not in your own language. However, we hope this will help you understand how difficult it is for us to work with large documents (such as EIAs) when they are not in a language that we fully understand.” Za ním bude nasledovať anglický preklad.)

 

Search