29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

O prázdnych sľuboch a peniazoch na konferencii WTO

Už úvodný deň 4. Ministerskej konferencie Svetovej obchodnej organizácie (World Trade Organization – WTO) v hlavnom meste Kataru priniesol dôkazy o nekompromisnom postupe a zavádzajúcich rokovacích taktikách zo strany USA a EÚ na pôde WTO. Delegácie rozvojových a menej rozvinutých krajín, ktoré v Dohe vyjadrujú nesúhlas s otvorením tzv. “nového kola” obchodných rokovaní, čelia na separátnych neoficiálnych stretnutiach nátlaku zo strany delegácií USA alebo EÚ.


Na oficiálne rokovania však USA prichádzajú s prázdnymi rukami. Bushova administratíva nemá totiž Kongresom schválený mandát rokovať o obchodných dohodách s inými štátmi. To znamená, že žiadne sľuby týkajúce sa obchodnej politiky, ktoré počas rokovaní dohodnú zástupcovia USA so svojimi obchodnými partnermi (či už na oficiálnej Ministerskej konferencii alebo mimo nej), nebudú pre USA záväzné, kým ich Kongres neschváli. Legislatívci USA navyše Bushovu administratívu zaviazali neoslabiť domáce zákony týkajúce sa obchodu a poľnohospodárstva a nepristúpiť tak na terajšiu dikciu návrhu Ministerskej deklarácie, podľa ktorej by USA museli rokovať o zmenách vo svojich antidumpingových zákonoch a oslabiť úroveň ochrany svojich farmárov.

EÚ nepostupuje inak. Počas uplynulých neoficiálnych stretnutí jej delegácie s delegáciami afrických štátov podľa niektorých zúčastnených afrických delegátov EÚ opakovane ponúkala rozvojovým krajinám finančnú pomoc vo výške 50 miliónov EUR výmenou za ich súhlas s otvorením nového komplexného kola rokovaní. Na otázku, či išlo o pokus podplatiť africké štáty, sa hlavný obchodný vyjednávač EÚ Pascal Lamy údajne iba usmieval.

Alexandra Wandel z medzinárodnej organizácie Priatelia Zeme konštatovala, že “pokrytectvo sa stalo súčasťou otváracieho dňa Ministerskej konferencie WTO v Katare”. USA aj EÚ podľa nej pokračujú v pretláčaní vlastných obchodných záujmov pomocou prázdnych sľubov a finančných ponúk. Alexandra Wandel poukázala na to, že rokovania na pôde WTO sa neriadia princípmi a dodržiavaním pravidiel, ale charakterizujú ich skôr skryté záujmy a zneužívanie moci. To vedie k trvalej marginalizácii ekonomicky menej rozvinutých krajín v rámci WTO. “Rokovania neriešia ani požiadavky rozvojových krajín a zástupcov občianskych organizácií na včasné a objektívne vyhodnotenie sociálnych, ekonomických a environmentálnych dopadov liberalizácie obchodu po predchádzajúcom, tzv. Uruguajskom kole rokovaní,” dodala Wandel.


Bližšie informácie o kontexte rokovaní WTO môžete získať na stránkach:
www.foei.org
www.foeeurope.org
www.tradewatch.org
www.attac.org

 

Search