03.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Katastrofálne sucho poškodilo už väčšinu štátov USA

Historické sucho podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva už uvrhlo väčšinu štátov USA do zóny ohrozenia. Podľa ministerstva neobvyklé teplo a ničivé sucho postihlo najmä tzv. Kukuričný pás* a prispelo k rastu cien potravín.

 

Minister poľnohospodárstva Tom Vilsack 1. augusta 2012 vyhlásil za zónu ohrozenia ďalších 218 okresov v 12 štátoch (v Arkansase, Georgie, Iowe, Illinois, Indiane, Kansase, Mississippi, Nebraske, Oklahome, Južnej Dakote, Tennessee a vo Wyomingu). Takmer tri štvrtiny americkej výmery pôdy, na ktorej sa pestuje dobytok, sú v oblastiach postihnutej suchom, rovnako ako dve tretiny kosných lúk.

Podľa expertov ministerstva poľnohospodárstva má až 37 % americkej sóje nízku až veľmi nízku kvalitu (najnižšiu od výnimočného sucha v roku 1988). Aj výnosnosť polovice vymery americkej kukurice je nízka alebo veľmi nízka a do tejto kategórie patrí až 57 % lúk a pasienkov.

Ministerstvo poľnohospodárstva USA odhaduje, že problematické pestovateľské podmienky sa budúci rok premietnu do 4,5-percentného rastu cien potravín.

"Je to najkrutejšie a najdrahšie sucho za posledných 25 rokov," povedal ekonóm ministerstva poľnohospodárstva Timothy Park. Keďže horúce a suché počasie neustupuje, farmári čelia potenciálnym stratám, aj napriek federálnym poistkám na úrodu, ktorých účelom malo byť zmierniť úder americkému poľnohospodárstvu.

"Je to stresujúce," povedal 58-ročný farmár zo štátu Georgia Robert Dickey. Podľa neho sú jeho straty tesne pod hranicou, ktorá otvára prístup k poistkám. "Pravdepodobne si budeme musieť vziať úver, aby sme sa udržali nad vodou do budúceho roka."

Ceny mlieka, syra a ďalších mliečnych produktov tiež zrejme prudko vzrastú, pretože rastú ceny plodín, ktorými sa kŕmi dobytok.

"V 50. rokoch, keď som bol chlapec... bolo naozaj sucho, ale nebolo to ako teraz," spomína 70-ročný farmár a rančer Marvin Helms zo stredného Arkansasu. Musel predať svoj hovädzí dobytok, pretože ho už nemal čím kŕmiť. Jeho 500 hektárová farma pri Arkadelphii, na ktorej pestuje kukuricu a sóju, podľa Helmsa vždy stačila živiť jeho rodinu aj statok. "Dostali sme nejakú poistku na úrodu, lenže to nestačí," povedal. "Trochu pomôže, ale nezaplatí náklady."

Podľa ekonómov navýšenie rozpočtu na federálne príspevky – ktoré sa vzťahujú na asi 85 % celkovej výmery pôdy na pestovanie kukurice v USA – pomôže ochrániť farmárov proti katastrofálnym stratám príjmov. "Dnešná ochranná sieť by mala ochrániť oveľa viac producentov než v minulosti," vyhlásil zástupca hlavného ekonóma amerického ministerstva poľnohospodárstva Robert Johansson. "Ale aj tak je ťažké určiť, aké dôsledky to bude mať na jednotlivých producentov, lebo pestovatelia kukurice sú často aj chovatelia dobytka."

V snahe zvýšiť podporu farmárom, ministerstvo poľnohospodárstva USA rozšírilo od 1. augusta 2012 pomoc poskytovanú v prípade živelnej pohromy aj na kosenie a spásanie takmer 2 miliónov hektárov pôdy v chránených oblastiach. Podľa ministerstva sa poisťovne dohodli predĺžiť krátku lehotu splatnosti poistného pre farmárov o ďalších 30 dní bez penále na úrokoch k nesplateným čiastkam.

Ale aj keď sa pod tlak dostali pestovatelia rôznych plodín na americkom Stredozápade, v centre pozornosti politikov ostáva kukurica.

"Neobyčajne horúce a suché podmienky kolidujú s obdobím opeľovania a dozrievania zrna, čo prudko znižuje očakávané výnosy," konštatuje ministerstvo poľnohospodárstva. "K 17. júlu bolo až 88 percent kukuričnej výmery poškodenej suchom."

Podľa predstaviteľov ministerstva asi 75 % všetkých potravín predávaných v supermarketoch obsahuje kukuricu.

 

* Kukuričný pás (Corn Belt) je oblasť na stredozápade Spojených štátov, kde je od 50. rokov 19. storočia prevládajúcou plodinou kukurica. V posledných desaťročiach však v tejto oblasti rastie význam pestovania sóje.

 

Spracované podľa CNN (David Ariosto a Melissa Abbey: Historic drought puts over half of U.S. counties in disaster zones, USDA says, 1. augusta 2012). Foto na titulnej stránke: morgueFile.


Search